Sztućce stanowią niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Warto wiec ich wybór dobrze przemyśleć.
Stal nierdzewna
Sztućce Gerlach ze stali nierdzewnej cieszą się dużą popularnością. Nic w tym dziwnego, bo stal ma szereg zalet. Przedmioty z niej wykonane są odporne na korozję i można je myć w zmywarce. Nie trzeba o nie szczególnie dbać aby długo prezentowały się pięknie. Ponadto wybór w sklepach jest tak szeroki, że każdy znajdzie wzór odpowiedni dla siebie.
Srebro
Niektórzy wciąż jeszcze sięgają po sztućce srebrne. Są one, podobnie jak te ze stali nierdzewnej, odporne na rdzewienie.Niestety jednak ich pielęgnacja jest czasochłonna i niezbyt łatwa. Należy je przede wszystkim często polerować, tak samo jak te tylko posrebrzane. Warto zaopatrzyć się również w specjalne preparaty do srebra.
Przede wszystkim wygoda
Podczas wyboru sztućców Gerlach trzeba myśleć także o wygodzie użytkowania. Zbyt cienkie mogą się z czasem wykrzywić. Warto także sięgać po klasyczne wzory. W razie gdy niektóre elementy się zgubią czy zniszczą bez problemu. Sztućce to także te noże i inne elementy np.te przeznaczone do serwowania sałatek.Wykonywane są one także ze stali nierdzewnej czy srebra, a niekiedy również z drewna, tworzy sztucznych i bambusa.